Az évszak műtárgya – Aratókoszorú
Az évszak műtárgya – Aratókoszorú — Heves Kulturális Központ, Helytörténeti Gyűjtemény Tagintézmény

Az évszak műtárgya – Aratókoszorú

Írta:

júl 21, 2021

Szalmából és búzaszálakból készült, hat négyzetes elemből álló, ház alakú aratókoszorú. Alsó sarkaihoz egy-egy esőcsiga illeszkedik. Nemzeti színű selyemszalagok díszítik.

Hegedűs Béla gyűjtötte Hevesen az 1940-es években.

Az aratókoszorút rendszerint az aratás utolsó napján fonták a marokszedő lányok a legszebb, egészséges búzaszálakból. Az aratók kézben vagy rúdon vitték a gazda házához, aki megköszönte a munkájukat és megitták az áldomást. Gyakran előfordult, hogy a gazda a koszorút és vivőjét vízzel öntötte le. A bőségvarázsló mozzanat célja a jövő évi megfelelő eső biztosítása volt.

Az aratókoszorút általában a tisztaszobában, a mestergerendára akasztották, az asztal fölé. Vetéskor a szemeket kimorzsolták belőle és összekeverték a vetőmaggal, hogy biztosítsák a jövő évi jó termést.

Az aratókoszorú formájában szintén a bőségvarázslás szándéka mutatkozik meg. Úgy tartották, hogy a „ház”- ban lakik a Földanya, akinek ha jó a kedve, akkor az elkövetkező esztendőben jó lesz, ha rossz a kedve, akkor gyenge lesz a termés. Az esőcsigák a következő évi alkalmas esőt jelképezik.

Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény

Leltári szám: 83.1.786.