SAKKTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY
SAKKTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY — Heves Kulturális Központ, Helytörténeti Gyűjtemény Tagintézmény

SAKKTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY

Írta:

ápr 7, 2021

Az egyedi, hazánkban egyedülálló gyűjtemény Dobroviczki Ferencnek az 1950-es évektől összegyűjtött sakk-relikviáit tartalmazza.

Dobroviczki Ferenc, az egykori ökölvívóbajnok a világháborúban szovjet fogságba került, s a megrongálódott egészsége miatt hazatérvén új sportág, a sakk felé fordult az érdeklődése. Tetemes kollekcióját 1987-ben ajánlott fel Heves városának, s a 36 országból érkező, közel húszezer sakkal kapcsolatos emléket őrző kiállítást maga rendezte be.

A gyűjtemény legidősebb darabja egy 1750-ből való, sevillai komplett készlet. A vitrinekben a legkülönbözőbb anyagokból, például amerikai ónixból, tanzániai ébenfából, indiai szantálfából, achátból, kerámiából faragott sakkfigurák láthatóak. Egyes készletek egészen messziről, Marokkóból vagy a Bali-szigetekről kerültek Hevesre, mások különleges kialakításuk miatt figyelemre méltók, ilyen például a vak versenyzőket szolgáló tábla.

A készletek mellett érdekes tárgyi emlékek az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki arany, ezüst és bronzérmek, különlegességnek számítanak a Kubából személyesen a sportminiszter által elhozott, kubai nemzeti zászlóval ellátott emlékérmék. A főként a 60-as 70-es évekből származó serlegek és szobrocskák mellett a sport szakkönyvei is megtekinthetőek itt különféle plakátok és oklevelek kíséretében. Sőt, a kollekciót körülbelül 250 emlékzászló  is gazdagítja, illetve a férfi világbajnokok 1900-tól napjainkig tartó tablói is fellapozhatóak.

A gyűjtemény fontos részét képezi Csom István és Adorján András nagymesterek anyaga. Többek között sakk-készletük, karórájuk, öngyújtóik és munkakönyvük is a tárlat részét képezi. A kiállítótérben videó- és hangfelvételeken híres játszmák és nagymesterek játszmaelemzései hallgathatók meg. Az intézmény igazgatója által készített évkönyvek pedig az elmúlt húsz év sakktörténelmét mutatják be.

A Gyűjtemény jelenleg nem látogatható!